För laget i vått och torrt

Vad innebär det att vara ett sportfan? Vad betyder det rent praktiskt och vad är det som gör att man i regn och rusk, oavsett tidpunkt, står vid rinken, planen eller utanför arenan och väntar på att få se laget eller idrottsmannen som hjärtat klappar extra hårt för?

På de frågorna skulle nog många svara ”passion” och ”engagemang”. Att vara ett sportfan är att vara engagerad, eller i alla fall vara beredd att engagera sig. Det gäller både i vått och torrt. Ett exempel på sportfans hängivenhet visades nyligen i Toronto, i Kanada. Svenska Tre Kronor förlorade semifinalen i World Cup mot det nyskapade laget Team Europe och efterorden från ishockeyexperterna var tunga. En av de främsta hockeykritikerna i Nordamerika lät hårda ord hagla över svenskarnas spel. Men även om kritiken delvis var befogad stod de svenska hockeyfansen stadigt. Det är deras lag, i förlust och vinst, och istället för att stjälpa peppar man för att snart komma igen. För ytterligare information om händelsen, ishockey live och odds kan man läsa mer på bet365.

 

Tillhörighet och gemenskap

Att vara ett sportfan, t.ex. ett hockeyfan, kan innebära allt från att man går och tittar på hemmamatcherna och är medlem i den lokala fancluben, till att man följer laget på alla matcher, kan allt om alla spelare och dess tränarstab. Men det är samma passion och kärlek som gör att man kan kalla sig ett fan.

Det har genomförts flera psykologiska studier om varför man lockas till att bli ett så kallat fan. Psykologer och forskare är delvis överens om att det handlar om tillhörighet. Att vara ett sportfan skapar en ”vi”-känsla. En känsla av att höra till laget, även om man faktiskt inte är med och spelar. Men man är med och hjälper dem genom hejarop och peppning och man har likasinnade runt omkring sig som känner starkt för samma sak.

Kärlek i vått och torrt
Glada fans som sprider glädje till alla runt omkring dem. Bilden är tagen av Nicu Buculei och finns att hitta här.

Att känna att man tillhör en grupp gör att man upplever positiva känslor. Även vid förlust och motgång. En fanclub läggs inte ned bara för att laget förlorar. Oavsett vad håller man ihop och att vara delaktig i en sådan grupp gör att man känner sig gladare och faktiskt presterar bättre i det dagliga liv. Detta kombinerat med ett starkt intresse för sporten gör att flera begär och behov uppfylls.

 

Fansen tillhör sporten

Det är inte ovanligt, i alla fall i Sverige, att de olika sportlagen anordnar fester och tillställningar där fans och spelare kan träffas. För fansen är faktiskt viktigare än vad de kanske tror, och tänk efter, vad vore egentligen spelarna och lagen utan sin fans? Föreställ dig en derbymatch utan hejarop, utan flaggor och t-shirts. Det hade inte varit lika roligt att titta på och spelarna hade gått miste om en stor del motivation. Att bli framropad av hundratals, till och med tusentals människor kan öka självförtroendet hos vem som helst och för idrottsmännen är det ovärderligt. Det kan faktiskt vara avgörande för en matchs utkomst.